Μια ζωή είχα προτίμηση στα λεγόμενα θερμόαιμα άλογα. Αυτά που προτιμάνε να τροχάσουν απ'το να περπατήσουν, αυτά που νοιώθεις οτι σκέφτονται κάθε δευτερόλεπτο. Αυτού του είδους τα άλογα όμως, έχουν διαφορά από τα φοβισμένα. Τα άλογα που φοβούνται το περιβάλλον τους θέλουν απλά έναν καλό ηγέτη, τον οποίο να μπορούν να εμπιστευθούν να τα οδηγήσει, όπως συμβαίνει και στην αγέλη τους. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η λέξη ''ηγέτης'' δεν κρύβει καμία αρνητική έννοια, ούτε συνεπάγεται με κινήσεις τις οποίες επιβάλλουμε στο άλογο. Μετά λοιπόν από αμέτρητες τούμπες ανά τα χρόνια και πολλές εμπειρίες με διάφορους χαρακτήρες αλόγων, έχω πλέον βρεί μερικούς τρόπους να κάνω τη συνεργασία μας πολύ πιο εύκολη.
1. Ν' αγγίζετε το άλογό σας όσο περισσότερο μπορείτε και σε όσα περισσότερα σημεία μπορείτε. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται πρέπει το άλογο σας να σας εμπιστεύεται να το ακουμπάτε από τ' αυτιά μέχρι την ουρά, και από τις οπλές μέχρι την κοιλιά και τη ράχη. Σκεφτείτε απλά πως την επόμενη φορά που θα είστε μια βόλτα εκτός στίβου, μπορεί αυτό που θ' ακουμπήσει τα καπούλια του, να είναι το κλαδί ενός δέντρου και όχι το χέρι σας. Δεν υπάρχει λόγος να τελειώσει η βόλτα σας με ξέφρενους καλπασμούς φαντάζομαι.
2. Συγκεντρωθείτε. Έχει μεγάλη σημασία να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο άλογό σας την ώρα που δουλεύετε μαζί. Έτσι θα μπορείτε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματός του και να προλάβετε κινήσεις πανικού. Πάνω απ' όλα πρέπει να φροντίζουμε όχι μόνο για την ασφάλεια του αλόγου αλλά και για τη δικιά μας.
3. Ιππεύετε με ''ελεύθερα'' ηνία. Το άλογο που μπορεί να βαδίσει, να τροχάσει και να καλπάσει με χαλαρά ηνία, χωρίς να χάνει ισορροπία ή να φεύγει από την πορεία του είναι ένα άλογο το οποίο έχει αυτοπεποίθηση αλλά και εμπιστοσύνη στον ιππέα του. Προσοχή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορείτε να χαλαρώσετε πλήρως και να αφήσετε την προσοχή σας να φύγει αλλού. Πάντα μένουμε συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια της στιγμής.
4. Μη αλλάξετε πορεία. Αν το άλογο σας δεί κάτι και τρομάξει αρκετά έτσι ώστε να θέλει να φύγει απ'την πορεία του και να γυρίσει προς τα πίσω, εκεί ακριβώς είναι η στιγμή που πρέπει να επιμείνετε. Χρησιμοποιήστε ήρεμο τόνο στη φωνή σας και ακουμπήστε το απλά με το χέρι σας για να το ηρεμήσετε πιέζοντας σταθερά με το πόδι σας. Σε περίπτωση που νοιώθετε πως δεν έχετε τον έλεγχο και το άλογο είναι σε πανικό, πολλές φορές βοηθάει να αφιππεύσετε και να περάσετε το σημείο κρατώντας το άλογο από τα ηνία.
5. Μην αποφεύγετε το πρόβλημα. Όσο και να σας ζορίζει εκείνη η στιγμή, σας υπόσχομαι ότι αξίζει την προσπάθεια. Το άλογό σας φοβάται τις σακούλες; Φέρτε σακούλες όσο πιο κοντά του μπορείτε κάθε μέρα. Φοβάται τα εμπόδια ; Πηγαίνετέ το να πλησιάζει βαλβίδες και εμπόδια κάθε μέρα. Φοβάται μια συγκεκριμένη γωνία στο στίβο ; Πλησιάστε τη συγκεκριμένη γωνία ένα βήμα παραπάνω κάθε μέρα.
6. Επιβράβευση. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το άλογό σας, όταν επιτέλους αποφασίζει να πάρει το ρίσκο και να σας εμπιστευθεί. Όταν συνεργαστεί και καταφέρει αυτό που του ζητάτε, ανταμείψτε το με μια λιχουδιά, ένα χάδι και μην το πιέσετε παραπάνω. Έχετε πετύχει τον στόχο σας για εκείνη τη μέρα.
7. Groundwork. Η αρχή όλων είναι το groundwork. Αν το άλογό σας, σας εμπιστεύεται και θέλει να βρίσκεται μαζί σας χωρίς να χρειάζεται να το ιππεύσετε, τότε έχετε πετύχει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% απ' αυτό που χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος ιππέας. Μάθετε να επικοινωνείτε με το άλογό σας με φωνητικές εντολές και κινήσεις που θα του δώσουν αυτό που χρειάζεται για να πάει ένα βήμα μπροστά όταν έχει κολλήσει σε κάτι που το φοβίζει.
8. Εξασκηθείτε στις εντολές σας. Στην ιππασία πρέπει πάντα οι εντολές του ιππέα να είναι ξεκάθαρες ως προς το άλογο. Όταν λοιπόν βρεθείτε στην ''κρίσιμη στιγμή'' που θα θέλετε να κάνετε το άλογό σας να προχωρήσει μπροστά από το πιθανό τέρας που έχει καταχωρήσει στο κεφάλι του, πρέπει οι κινήσεις σας να είναι ξεκάθαρες. Δεν πρέπει να ρισκάρετε να χάσετε ισορροπία πχ. προσπαθώντας να το πιέσετε να προχωρήσει και να καταλήξετε να του τραβάτε τα ηνία. Τα έχει ήδη αρκετά μπλεγμένα όλα εκείνη τη στιγμή μέσα στο κεφάλι του. Δεν θέλετε να το κάνετε ν' αναρωτιέται '' Τι θές; Δεν σε καταλαβαίνω! ''
9. Τσεκάρετε το άλογο ιατρικά. Αν έχετε παρατηρήσει πως το άλογό σας γίνεται δύστροπο, αγχώνεται και δεν σας ακούει, σε συγκεκριμένες κινήσεις ή αγγίζοντας συγκεκριμένα του σημεία, τότε πριν επιχειρήσετε οτιδήποτε άλλο, καλέστε πρώτα τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε πως το άλογο δεν πονάει πουθενά. Υπάρχουν ιατρικά προβλήματα που δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι. Παρ' όλα αυτά είναι ευθύνη μας να ξέρουμε ν' αναγνωρίζουμε τα δείγματα και να ελέγχουμε την πιθανή περίπτωση πόνου.
Τελευταίο και σημαντικότερο. 10. Μη φοβάστε. Μην φοβάστε εσείς ο ίδιος. Αν επιλέξατε ν' ασχοληθείτε με την ιππασία και επιβιώσατε την πρώτη σας εβδομάδα, τότε σίγουρα ο προπονητής σας, έχει επαναλάβει τουλάχιστον 150 φορές ως τώρα ότι δεν υπάρχει πουθενά θέση για το δικό σας φόβο. Συνεργαζόμαστε με ζωντανό οργανισμό, ο οποίος καταλαβαίνει αμέσως πως νοιώθουμε. Οι ουσίες χαλάρωσης και φόβου που εκκρίνει ο οργανισμός είναι οι πιο έντονες. Το άλογο θα το καταλάβει ότι φοβόμαστε πριν καλά καλά το καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι και αυτό θα το οδηγήσει στο να θέλει να ξεφύγει ακόμη πιο έντονα απ' τον εκάστοτε ''κίνδυνο''.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο post, ένα από τα θετικά της ιππασίας είναι οτι βοηθάει στην αυτοπεποίθησή μας. Εμπιστευθείτε λοιπόν τον προπονητή σας και σε λιγότερο από 10 μαθήματα θα δείτε πως θα έχετε όλο και λιγότερους λόγους να φοβάστε αυτούς τους φιλικούς γίγαντες.
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλές και μαθήματα ιππασίας inbox στο Beyond Horsing !
Like/ share/ Comment
Horse: Dante Owner/ Trainer: Lina Vita
Comments