top of page
Writer's pictureBeyond Horsing

Τα ''μαθήματα'' στην ιππασία.

Η σχέση του ανθρώπου με το άλογο είναι κάτι που μας ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω. Μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα κοινά απ' όσα φανταζόμαστε και καιρός είναι ν' αρχίσουμε ν' αναγνωρίζουμε και όλα τα - όχι και τόσο φανερά - καλά που μας προσφέρουν. Έρευνες έχουν δείξει πως η σχέση που αναπτύσσεται με το άλογο , βοηθάει στην πτώση της υψηλής πίεσης, στις ταχυπαλμίες, ελαχιστοποιεί το άγχος και μπορεί μέχρι και να εξαφανίσει τα σημάδια της κατάθλιψης. Ακόμη βοηθάει τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαφόρων ειδών εξαρτήσεις και ψυχικές διαταραχές. Τι στοιχεία λοιπόν βοηθάει το άλογο ν' αναπτυχθούν έτσι ώστε ν' αποκτήσουμε μια υγιή ψυχικά ζωή ;

1. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας και μαθαίνουμε να τ' αντιμετωπίζουμε. Πολυς κόσμος που υποφέρει από εξαρτήσεις (ναρκωτικά, φαγητό, τζόγος κλπ) συνήθως κατακλύζονται από νεύρα κι έχουν πρόβλημα να βιώσουν άλλου είδους συναισθήματα όπως χαρά, λύπη ή ακόμη και φόβο. Το άλογο λειτουργεί σαν καθρέφτης μας κι έτσι πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τη συμπεριφορά τους χωρίς να αισθανθούν πως κρίνονται και προκειμένου να διορθώσουν αυτό που βλέπουν οτι δεν τους αρέσει, λειτουργούν περισσότερο με την καρδιά τους παρά με το μυαλό τους.

2. Επικοινωνία. Συνήθως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχουν την τάση ν' απομονώνονται και να μην αφήνουν ανοιχτή πόρτα στη βοήθεια που τους προσφέρεται. Στη περίπτωση του αλόγου, για να συνεργαστείς μ' ένα ζώο μισού τόνου αναγκάζεσαι να μάθεις εσύ τη γλώσσα του, και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, πριν καλά καλά το καταλάβουν έχουν αφήσει τον παλιό τους τρόπο κι έχουν αναπτύξει έναν καινούργιο κώδικα επικοινωνίας.

3.Ξεπερνάμε τους φόβους μας σε μεγάλο ποσοστό. Ξεκινώντας μόνο απ' το ότι το άλογο είναι ένα πολύ μεγάλο ζώο, αυτομάτως βάζει το άτομο σε θέση να έχει τον έλεγχο του εαυτού του και να είναι αρκετά συγκεντρωμένος έτσι ώστε να το κουμαντάρει είτε ιππεύοντας είτε εκτός σέλας. Η αυτοπεποίθηση που δημιουργείται είναι τουλάχιστον θεραπευτική.

4. Μαθαίνουμε να βάζουμε όρια. Το άλογο όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, είναι ζώο αγέλης το οποίο λειτουργεί πολλές φορές σαν μικρό παιδί. Τον άνθρωπο τον αναγνωρίζει σαν αγέλη του κι αυτό αυτομάτως σημαίνει πως θα κάνει το παιχνίδι εξουσίας του για να πάρει την ηγεσία. Μαθαίνοντας τη γλώσσα τους, μαθαίνουμε να τους βάζουμε και κάποια όρια με τις κινήσεις μας και τη στάση του σώματός μας τα οποία μας κάνουν επικεφαλείς στην αγέλη τους, δηλαδή στον τρόπο που μας βλέπουν και μας συμπεριφέρονται. Αυτά τα όρια μαθαίνουμε να τα χρησιμοποιούμε μετά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας.

5. Εμπιστοσύνη. Ίσως το σημαντικότερο όλων, αφού η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουμε και να συνυπάρξουμε/ συνεργαστούμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Τ άλογα είναι ζώα που δεν έχουν φίλτρα. Δεν θα σου παίξουν κανένα νοητικό παιχνίδι, ούτε θα προσπαθήσουν να σε ξεγελάσουν. Από τη φύση τους είναι καλοπροέραιτα και συγχωρούν χωρίς δεύτερη σκέψη, δίνοντας έτσι μια βάση να χτιστούν δεσμοί εμπιστοσύνης, οι οποίοι είναι δυσεύρετοι στον ανθρώπινο κόσμο.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα νοιώσετε οτι πιέζεστε, ότι πνίγεστε ή ότι δυσκολεύεστε να λύσετε οποιουδήποτε είδους πρόβλημα, μην επιλέξετε τον ψυχολόγο. Ελάτε μια βόλτα στο σταύλο και τα προβλήματα θα εξαφανιστούν με πολύ πιο φυσικούς τρόπους και με λιγότερα χρήματα. Για να κλείσετε ραντεβού και για περισσότερες πληροφορίες inbox στο Beyond Horsing !

Like/ Share/ Comment/ Ride!



Pic by Angeliki Hristoff / Αggeliki.Hristoff.Photography.

15 views0 comments

Comments


bottom of page